Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2016

Εργοδοτικό έγκλημα το θανατηφόρο ατύχημα σε λατομείο στην Θάσο καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Καβάλας

Η Γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε την Παρασκευή, σε λατομείο της επιχείρησης «ΣΚΑΡΗ» στην Παναγία Θάσου, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εργάτη.
«Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου.
Ο 56χρονος άτυχος συνάδελφος χειριστής σκαπτικού μηχανήματος , έπεσε μαζί με το μηχάνημα από ύψος 5 μέτρων. Είναι το τρίτο θύμα μέσα σε λίγους μήνες που θρηνεί η εργατική τάξη της περιοχής (τα 2 έγιναν σε λατομεία της Δράμας), στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μαρμάρου.
Η περιοχή  Δράμας-Καβάλας-Θάσου όπου δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις μαρμάρου, αποτελεί το σημαντικότερο λατομικό κέντρο της Ελλάδας. Η παραγωγή ογκομαρμάρων ξεπερνά το 90% του συνόλου που παράγονται στην χώρα μας, εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, οι εξαγωγές και η κερδοφορία των επιχειρήσεων γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι γνώρισαν μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, εντατικοποίηση, ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, απλήρωτη εργασία.
 Αυτή είναι η περιβόητη «δίκαιη» ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και η σημερινή κυβέρνηση.
Παράλληλα στα πλαίσια της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τις περικοπές στους  ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στην Επιθεώρηση Μεταλλίων, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, και είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Καλούμε του εργαζόμενους στα λατομεία, να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, να μην δεχτούν να γίνουν θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται, προϋποθέτει σακατεμένους μισθούς και δικαιώματα, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.
Απαιτούμε:
Την άμεση ολοκληρωμένη διερεύνηση του ατυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της οικογενείας του θύματος.
Την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας με επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Συστηματικούς ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στα λατομεία της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »