Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2016

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ! ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ 2/4/2009

Εκεί που θα το άνοιγαν οι βουλευτές και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ήρθε το οριστικό τέλος!

*ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ 2/4/2009!
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει ΔΥΣΤΥΧΩΣ για την τύχη των μη παραγωγικών ακινήτων της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, καθώς η Πειραιώς Real Estate, που θα διεξάγει το διαγωνισμό της πώλησής τους, στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης, έχει ολοκληρώσει τους όρους των προκηρύξεων και θα αρχίσει, πλέον, να ζητά προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.
Η αρχή πρόκειται να γίνει με ένα «πακέτο» έξι ακινήτων –ένα από τα οποία είναι και το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΞΑΝΘΗΣ- αυτό που όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση επισκέφθηκαν κομματικοί και κυβερνητικοί βουλευτές και δεσμεύονταν στους εργαζόμενους και στα κανάλια ότι θα το άνοιγαν, έστω και ως…παρασκευαστήριο!
Σύμφωνα με τις μέχρι τούδε πληροφορίες, για το «πακέτο» των 6 ακινήτων που διαθέτει η ΕΒΖ ΑΕ εντός της ελληνικής επικράτειας, η Πειραιώς Real Estate θέτει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών τις αρχές του 2017. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την 16η Ιανουαρίου, αλλά δεδομένων των πολλών αργιών που μεσολαβούν έως τότε λόγω των εορτών, είναι σφόδρα πιθανό να δοθεί μια παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων στους πιθανούς αγοραστές.

Το «πακέτο» που βγαίνει στο «σφυρί»
Στην πρώτη «φουρνιά» των ακινήτων της ζαχαροβιομηχανίας που βγαίνουν στο «σφυρί» περιλαμβάνονται:
1.Το εργοστάσιο της Λάρισας, έναντι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 381,7 στρεμμάτων στην περιοχή του Συκουρίου, επί του οποίου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 27 στρεμμάτων –τα 12,1 στρέμματα αφορούν παραγωγικούς χώρους και τα 14,9 στρέμματα αποθήκες και χώρους γραφείων.
2.Το εργοστάσιο της Ξάνθης, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων.
3.Ακίνητο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο 83,5 στρεμμάτων, στο οποίο υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1702 τετρ. μέτρων.
4.Ημιτελές ακίνητο οκτώ ορόφων και δύο υπογείων, στην οδό Κουντουριώτη 9, στη Θεσσαλονίκη, απέναντι ακριβώς από το λιμάνι, έναντι τουλάχιστον 2,9 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο διαθέτει κύριους χώρους 4.846,54 τετρ. μέτρων, βοηθητικούς χώρους 564,70 και δύο υπόγεια που χρησιμεύουν και ως πάρκινγκ 1131,74 και 1010 τετρ. μέτρων αντιστοίχως.
5. Διαμέρισμα 3ου ορόφου, εμβαδού 123,55 τετρ. μέτρων, στην οδό Σκουφά 52, στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη τιμή ορίζεται στις 260.00 ευρώ.
6. Χώροι γραφείων στην οδό Μητροπόλεως 34 γωνία με την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα στεγάζεται η διοίκηση της εταιρίας. Πρόκειται για τον 5ο και τον 6ο όροφο, εμβαδού 761,82 και 659,44 τετρ. μέτρων αντιστοίχως. Η ελάχιστη τιμή καθορίζεται στα 2,73 εκατ. ευρώ.
Ως ελάχιστη τιμή για την πώληση των εν λόγω ακινήτων ορίζεται το τίμημα που έχουν προσδιορίσει οι ανεξάρτητοι εκτιμητές και βάσει της διαδικασίας, οι δύο πρώτοι πλειοδότες θα έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον μια εβδομάδα, ώστε να βελτιώσουν τις προσφορές τους. Σε περίπτωση που δεν προκύψει ενδιαφέρον για τα εκποιούμενα ακίνητα, αν και υπάρχουν φήμες περί του αντιθέτου, ιδίως για το ημιτελές οκταόροφο κτήριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης- αυτά θα περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πειραιώς, που σημαίνει πως δεν πρόκειται να διασαλευτεί η συμφωνία για το πλάνο εξυγίανσης, αν και είναι προφανές πως η πιστώτρια τράπεζα θα ήθελε να πετύχει το πρώτο σενάριο, για να έρθει στα ταμεία της ζεστό χρήμα.
Όσον αφορά στο διαγωνισμό για την πώληση των σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ, η προκήρυξη, μετά από αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, φαίνεται πως θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2017. Εδώ τα πράγματα είναι σε καλύτερη μοίρα, καθώς υπάρχει αποδεδειγμένα ενδιαφέρον για τις δύο μονάδες που αποτελούν το «διαμάντι του στέμματος» για την ΕΒΖ, με σημαντικά κέρδη στη λειτουργία τους (σ.σ. μόνο για φέτος εκτιμάται ότι τα κέρδη θα είναι πάνω από 11 εκατ. ευρώ) και μένει να δούμε τι προσφορές θα δοθούν.
Δεσμεύσεις για πληρωμές έως το τέλος του χρόνου
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η διοίκηση της βιομηχανίας, όπως έχει δεσμευτεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Χρήστος Ρώσσιος, θα πρέπει να πληρώσει στους τευτλοπαραγωγούς ένα σημαντικό μέρος από τα 13 εκατ. ευρώ, που τους χρωστά για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν στην καμπάνια του 2016. Τα χρονικά περιθώρια που απομένουν έχουν στενέψει, αλλά γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη σχέση της ΕΒΖ με τους παραγωγούς, κάτι που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ενόψει της σποράς τεύτλων για την καλλιεργητική σεζόν του 2016 – 2017, για να έχει πιθανότητες η βιομηχανία να πετύχει τους στόχους του business plan, βάσει του οποίου πρέπει να σπαρθούν τουλάχιστον 150.000 στρέμματα και υπό προϋποθέσεις η εταιρεία να επιστρέψει σε κερδοφόρα λειτουργία.

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Και η πικρή αλήθεια….Δυστυχώς όταν φώναζε το 2009 με ανοιχτή επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο τότε βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός για την μετατροπή της ζάχαρης, σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης, δεν εισακούστηκε ποτέ!
Υπενθυμίζουμε την επιστολή του Αλέξανδρου Κοντού στις 2/4/2009 στον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2009
Αθήνα, 2-4 -2009
Προς: Τον Πρωθυπουργό
κ. Κώστα Καραμανλή
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Απευθύνομαι σε εσάς εκφράζοντας την προσωπική μου αγωνία για το θέμα της μετατροπής των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Λάρισας και της Ξάνθης που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Ένα θέμα μείζονος σημασίας για την αγροτική ανάπτυξη τόσο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στην Θεσσαλία, όσο και την γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, στο οποίο δεν έχει παρατηρηθεί δυστυχώς καμία πρόοδος.
Εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής, της μείωσης της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας κατά 100 χιλιάδες τόνους λόγω της ολικής αποσύνδεσης που επέλεξαν οι παραγωγοί, της απόσυρσης του 50,1% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης που οδήγησε και στη διακοπή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, αλλά και της συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, υπάρχει σήμερα μεγάλη δυσκολία ετήσιου προγραμματισμού για καλλιέργειες 2 εκατ. στρεμμάτων από τους παραγωγούς των αντίστοιχων περιοχών.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι τη χρονιά που μας πέρασε σημειώθηκε μαζική στροφή σε δημητριακά (κυρίως αραβόσιτο), με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των τιμών τους, που οδήγησαν στην πρόσφατη καταβολή σημαντικού ποσού αποζημιώσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.
Δεδομένου ότι:
1ον ) Αποτελεί εξαγγελία και δέσμευση της Κυβέρνησης η μετατροπή των δύο εργοστασίων σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.
2ον ) Η χώρα μας υποχρεούται από τον σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιεί, έως το 2010, το 5,75% των καυσίμων κίνησης από βιοκαύσιμα και έως το 2020 το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 10%.
3ον ) Σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατασκευάστηκαν ήδη και λειτουργούν, αλλά και συνεχίζουν να κατασκευάζονται από το κράτος, από συνεταιριστικές οργανώσεις και από ιδιώτες επιχειρηματίες εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης, που δίνουν διέξοδο στην αγροτική τους παραγωγή.
4ον ) Εξαιτίας των υψηλών τιμών των δημητριακών το 2007, αλλά και της φετινής διεθνούς οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ιδιωτών επενδυτών για την μετατροπή των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
5ον ) Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει στη διάθεσή της οικονομοτεχνικές μελέτες διεθνών οίκων, που αποδεικνύουν την βιωσιμότητα των επενδύσεων αλλά παράλληλα έχει και τη δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής αυτών με την διάθεση αδρανών περιουσιακών της στοιχείων.
6ον ) Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούνται κρατικές επενδύσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας και την περιφερειακή τους ανάπτυξη,
Προτείνω το ταχύτερο δυνατόν να προχωρήσουν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οι μετατροπές των εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.
Η άμεση μετατροπή των εργοστασίων είναι απαραίτητη για να ενισχύσει την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, για να αυξήσει το αγροτικό εισόδημα, για να συμβάλλει αποτελεσματικά στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και για να δοθεί διέξοδος σε καλλιέργειες περίπου 1 εκατ. στρεμμάτων με δημητριακά και σακχαρότευτλα.
Κε Πρόεδρε,
Γνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη σας για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, ο οποίος στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής σας διαπίστωσε πρωτοφανή στήριξη και βοήθεια, πιστεύω στη θετική ανταπόκρισή σας για το μείζον αυτό θέμα, γεγονός που είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπιστεί με απόλυτα θετικό τρόπο από τους έλληνες αγρότες και την ελληνική περιφέρεια.
Με τιμή
Αλέξανδρος ΚοντόςShare this

Related Posts

Previous
Next Post »