Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2017

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Πως μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ποιοτικής Γεωργίας


Το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το πρωί της Κυριακής ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη/Πιστοποίηση των Τοπικών Προϊόντων Ποιότητας του αγροτικού/αγροδιατροφικού τομέα και η Σύνδεση με τον Τριτογενή Τομέα Παραγωγής» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου την οποία μετέδωσε ζωντανά και το Xanthi channel.
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός συγχαίροντας  τους Οργανωτές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υψηλή ποιότητα των τοπικών προϊόντων ζητώντας την στήριξή τους.

Επίσης παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης, ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ.Πασχαλίδης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Βασίλης Ρούφος, ο Μανώλης Τσέπελης, εκπρόσωποι Φορέων και πολύς κόσμος.
Πολλοί αξιόλογοι ήταν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης -κράτησε περίπου 3 ώρες- κι ήταν οι παρακάτω :
-Μαριγιάννα Χαλκιαδάκη: «WE DO LOCAL – Το παράδειγμα της Κρήτης – Πρακτική εφαρμογή»
-Μιχάλης Αμοιρίδης – Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης: «Στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για τον Τουρισμό»
-Δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας – Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)/ Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΕΤΕΘ): «Τεχνολογίες και συστήματα ευφυούς γεωργίας στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή»
-Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος – Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή – Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού: «Μεσογειακή Διατροφή ως εργαλείο ανάπτυξης και ενίσχυσης της Ξάνθης»
-Msc Εμμανουήλ Σαραντίδης, Γεωπόνος – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης: «Η σημασία του “ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ” για την σύσταση και λειτουργία ομάδων – οργανώσεων παραγωγών του αγροτικού τομέα»
-κ. Μπαρδακίδης Δημήτρης, Γεωπόνος – Μέλος Team Europe: «Οι Σύγχρονες Προκλήσεις στον Αγροτικό Τομέα – Ευκαιρίες και Διαθέσιμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία»
-κ. Νίκος Τσότσολας: «Παρουσίαση της πλατφόρμας «ΚΑΛΑΘΟΣ» Fruit logistica 2017»
ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΟ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι, γιατί μπερδεύεται το Επιμελητήριο(;) ήταν μια καλή ερώτηση αγαπητέ κ.Πρόεδρε. Πολύ σωστά κάνει και μπερδεύεται το Επιμελητήριο διότι η οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής είναι συνυφασμένη με το Επιμελητήριο και ότι πλέον στην σύγχρονη γεωργία δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για αγρότες που παράγουν, αλλά πρέπει να μιλάμε για όλον τον κύκλο. 
Ένας κύκλος που έχει σχέση με την σωστή παραγωγή, την μεταποίηση, την πιστοποίηση (τεράστιο θέμα αυτό που βάζετε) την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, στην Ελληνική αλλά και στην διεθνή αγορά και μάλιστα σε συνθήκες που είναι και έντονα ανταγωνιστικές γιατί όλοι ξέρετε, ότι, πλέον δεν υπάρχουν σύνορα. Μπορεί  ο Ντόναλτ Τραμπ να λέει ότι θα βάλουν σύνορα για να αγοράζουμε Αμερικανικά Προϊόντα αλλά όλος ο κόσμος είναι μια τεράστια αγορά. Αυτό δίνει περισσότερες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες αλλά έχει και πολλές δυσκολίες.
Εγώ θα επικεντρωθώ, σε ένα σημείο που πιστεύω θα γνωρίσετε σήμερα και είναι η Ποιοτική Γεωργία. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους και να το ξεκαθαρίσουμε, ότι, εάν τα προϊόντα μας δεν είναι ποιοτικά, δεν έχουν προστιθέμενη αξία τότε δεν μπορούν να μπουν στις αγορές πλέον. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακόμη η Ελλάδα και η περιοχή μας εδώ είναι κατεξοχήν περιοχές που πρέπει και μπορούν να παράγουν ποιοτικά προιόντα.
Δεν έχουμε απέραντες εκτάσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταλλαγμένα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες ποσότητες όμως, έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έχουμε εξαιρετικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες για να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τι σημαίνει αυτό(;) ότι τα προϊόντα μας πρέπει να έχουν μια σφραγίδα  ποιότητας, είτε αυτό λέγεται ολοκληρωμένη διαχείριση, είτε αυτό λέγεται βιολογικό προϊόν είτε οτιδήποτε άλλο.
Θα πρέπει όμως να βρούμε τα κλειδιά για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και φυσικά πρέπει να βρούμε τους παράγοντες που θα κάνουν τη δουλειά αυτή. Να ξεκαθαρίσουμε ποιοι θα κάνουν τη δουλειά αυτή (;) πρώτα-πρώτα οι αγρότες. Όταν μιλάμε για ποιοτική γεωργία για τους αγρότες μιλάμε και κυρίως για νέους αγρότες. Θα μου πείτε: «κ.Κοντέ με τα μέτρα αυτά που ισχύουν τι βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τι αγρότες».
 Θα πρέπει να τους ενθαρρύνουμε τους αγρότες αυτούς και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και τα «εργαλεία» που υπάρχουν.
Υπάρχουν εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν σοβαρές ενισχύσεις που είναι αδιανόητο να μην απορροφώνται σωστά. Μου έλεγε προηγουμένως ένας φίλος έξω «Εγώ ξεκίνησα και κάνω βιολογική παραγωγή και θέλω να βάλω τα παιδιά μου στην παραγωγή, η κόρη μου είναι στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου γεωπονικής και όλος ο κανονισμός που βγήκε τώρα λέει ότι πρέπει να είναι στο τέταρτο έτος. Για ποιο λόγο να μην ξεκινήσει το παιδί να ασχολείται από τώρα». Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκά Προγράμματα θέλω να σας πω ότι στην Ευρώπη τίποτα δεν γίνεται γιατί είναι όλα διαπραγμάτευση. Το έζησα όταν διαπραγματεύτηκα τον κανονισμό, εκείνον τον κανονισμό για τα βιολογικά, τότε το 0,3% αναλάβαμε την βιολογική και την πήγαμε σε 3-4 χρόνια στο 3% γιατί αξιοποιήθηκαν όλα τα εργαλεία και μας είπαν ότι ο καπνός δεν μπαίνει σ αυτά μέτρα αυτά εδώ και τέλος είναι υπό διωγμών. Και τελικά οι ίδιοι που λέγανε ότι δεν μπαίνει, 93€/στρέμμα για τον καπνό, 93€ για όλη την περίοδο κάθε χρονιά, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τώρα πρέπει να περιμένουμε και πρέπει οι κανονισμοί να γίνονται έτσι ώστε να μπορούν να μπαίνουν κάποιοι εύκολα μέσα και να μπορούν να απορροφώνται και τα κονδύλια, γιατί εάν μπεις μέσα, κάνεις δαπάνες και δεν πάρεις τα χρήματα τότε κινδυνεύεις να καταστραφείς. Το δεύτερο είναι το πώς αξιοποιούμε τα προγράμματα αυτά και ποιος τα αξιοποιεί και ενημερώνει τον κόσμο. Επίσης πολύ σημαντικό θέμα. Το κράτος κυρίως πρέπει να ενημερώνει. Υπάρχουν οι δομές; Ναι υπάρχουν οι δομές, στην Ξάνθη έχουμε 10 γεωπόνους, είχαμε κάνει τοπικά κέντρα για την αγροτική ανάπτυξη, προσλάβαμε 450 γεωπόνους και ετοιμαστήκαμε να τους ενημερώσουμε τους ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσουμε και να εκπαιδευτούν κλείσανε  τα τοπικά κέντρα και πήγαν στα Κ.Π.Α. Ας πάρουν τα παιδιά αυτά, είναι μορφωμένοι, είναι άνθρωποι που έχουνε υψηλές γνώσεις. Αυτοί να ενημερώσουν τους αγρότες και παράλληλα, να βοηθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι, να βοηθήσει και ο Συνεταιριστικός Τομέας να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, υπάρχουν λύσεις για να προχωρήσουν αυτά τα προγράμματα. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν οργανωμένα. Να περάσουμε και στο άλλο κομμάτι το οποίο λέγεται «Προώθηση – Διάθεση των αγροτικών προϊόντων» Ναι υπάρχουν πολύ εξαιρετικά δίκτυα που μπορούν να τα προχωρήσουν τα αγροτικά προϊόντα, να τα διαθέσουν, να τα προωθήσουν και επειδή εγώ είμαι σε καθαρά εξαγωγική εταιρεία τόσα χρόνια ξέρω πόσο δύσκολες είναι οι εξαγωγές, ξέρω όμως ότι είναι πολύ προσοδοφόρες, ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε όλα αυτά τα πράγματα....τις ξένες αγορές. Κατά συνέπεια, προοπτικές υπάρχουν, δεν πρέπει να υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες, γιατί δυστυχώς στον τόπο αυτόν, υπήρξαν και υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες με πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έχουμε με το αρδευτικό, το μεγάλο αρδευτικό, το οποίο ενώ είχαν εγκριθεί όλες οι μελέτες, ενώ είχαν εξασφαλιστεί όλες οι χρηματοδοτήσεις δεν προχώρησε διότι κάποιοι οικολόγοι  δεν θέλησαν να το προχωρήσουν, έκαναν προσφυγές στο ΣτΕ και ακόμη έχουμε μπλέξει με το ΣτΕ και αυτό έχει αλλάξει όλη την δομή της γεωργίας. Πάντως, ευκαιρίες υπάρχουν, υπάρχουν εξαιρετικοί όροι που πρέπει να χρησιμοποιηθούνε από τους παραγωγούς σε συνεργασία με την μεταποίηση, την ολοκληρωμένη διαχείριση, γεωργία ακριβείας, βιολογική γεωργία, εξαιρετικές δουλειές μπορούν να γίνουν. Αλλά θα πρέπει να μπούμε σε μια διαφορετική νοοτροπία και αυτό όπως σας είπα απαιτεί νέα μυαλά και νέο κόσμο και φυσικά απαιτεί όρεξη από όλους για δουλειά. Και τέλος η γεωργία της περιοχής να προχωρήσει σε σωστές βάσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία αλλά και τις προσπάθειες που κάνει και την Περιφέρεια που προσπαθεί να κάνει κάτι πολύ σημαντικό προσπαθεί να θέσει την γεωργία με τον τουρισμό. 
Εγώ είχα ένα όνειρο Μιχάλη (προς τον κ.Μιχάλη Αμοιρίδη-Υπεύθυνος Τουριστικής Προβολής ΠΑΜΘ) να μετατρέψω την περιοχή της Σταυρούπολης σε περιοχή παραγωγής βιολογικών προϊόντων, να είναι όλη η περιοχή βιολογική.  
Το κατορθώσαμε στα καπνά με τη ΣΕΚΕ. Τα πρώτα βιολογικά καπνά στην Ελλάδα έγιναν στην Σταυρούπολη Ξάνθης και όλη η παραγωγή ήταν βιολογική. Εάν πετύχουμε ένα τέτοιο σχέδιο, τότε θα έχει έναν λόγο ακόμη ο τουρίστας να επισκεφθεί την κάθε περιοχή για να φάει καθαρό φαγητό, να πιει καθαρό κρασί και να καπνίσει βιολογικό τσιγάρο. Καταλαβαίνεται πόσο πιο ελκυστική θα γίνει για τους τουρίστες η κάθε περιοχή, να γίνει πράσινη περιοχή. Και αυτή είναι η πραγματική ουσία της οικολογίας, η προστασία του περιβάλλοντος, του παραγωγού, του καταναλωτή και η δυνατότητα να αποκτήσει αειφορία, εξαιρετική έκφραση, Αειφορία η παραγωγή που προστατεύει το περιβάλλον. Άρα προσπαθείτε να το δέσετε και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί να γίνει αυτό και να γίνει οργανωμένα. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »