Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017

ΥΠΟΒΟΣΚΟΥΣΑ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ: Από ένα λάθος καταστράφηκε το σπουδαίο οθωμανικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο





Σε αμέλεια του συνεργείου που εκτελούσε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης στο εσωτερικό φαίνεται να καταλήγει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο σπουδαίο οθωμανικό τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συνεχίζει την έρευνα προσανατολίζεται στο ότι η καταστροφική πυρκαγιά στο μνημείο του 14ου αιώνα, που είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, ξεκίνησε από σπινθήρες στη διάρκεια ηλεκτροσυγκόλλησης που έκανε το συνεργείο και η καύση ήταν υποβόσκουσα για ώρες, χωρίς όμως να μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε ακριβώς ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες.
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχει η κατάθεση νεαρού φοιτητή, ο οποίος πέρασε από το τέμενος Βαγιαζήτ γύρω στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης και είδε μία λάμψη στο εσωτερικό του. Ο ίδιος θεώρησε ότι τα συνεργεία είχαν τοποθετήσει προβολείς για να φωτίζεται από μέσα το μνημείο και δεν έδωσε σημασία. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες πολιτών πως είδαν λάμψη νωρίτερα από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Βίντεο
Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για βίντεο που υπάρχει και δείχνει την εστία απ’ όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, ωστόσο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δήλωσαν στο «Εθνος» πως το πόρισμα για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την εντυπωσιακή στέγη και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στο μνημείο, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.
Ο εισαγγελέας ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των ερευνών που γίνονται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπρησμού, κακόβουλης ή σκόπιμης ενέργειας και όλα κατατείνουν σε αμέλεια του συνεργείου. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης των εισόδων του τεμένους Βαγιαζήτ. Σημειώνεται πως το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης από σπινθήρα ξέσπασε μικρής έκτασης φωτιά και πάλι στο εσωτερικό του μνημείου, η οποία και κατασβέστηκε πριν φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τους εργάτες που δούλευαν εκεί, ενώ από την αρχή δόθηκε η διαβεβαίωση πως τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται.
 «Είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, άλλοι, πιο ειδικοί από μας, θα βγάλουν πόρισμα. Εμείς δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τη θλίψη μας για την καταστροφή» δήλωσε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Π. Πατσουρίδης.


Επιασαν δουλειά οι γερανοί στην κατεστραμμένη σκεπή
Έπιασαν δουλειά από χθες δύο γερανοί, ιδιώτη εργολάβου, που καθαρίζουν την κατεστραμμένη σκεπή στο τέμενος Βαγιαζήτ. Οι γερανοί απομακρύνουν τα μεγάλα τμήματα της στέγης που είναι ετοιμόρροπα και άκρως επικίνδυνα, ενώ η είσοδος στους ειδικούς θα επιτραπεί στο εσωτερικό του τις επόμενες μέρες. Η περιοχή γύρω από το μνημείο παραμένει αποκλεισμένη.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ
«Οι μελέτες θα αναπροσαρμοστούν για την πλήρη αποκατάσταση της στέγης και άλλων τμημάτων στο εσωτερικό και το μνημείο σταδιακά θα αποκατασταθεί» δήλωσε από το Διδυμότειχο η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει παρατυπίες στις εργασίες στο τέμενος Βαγιαζήτ
«Μοιραίες ενέργειες όπως οι οξυγονοκολλήσεις που φέρεται ότι γίνονταν από τον εργολάβο, πρέπει ενδελεχώς να εξεταστεί αν εκτελούνταν υπό την έγκριση και υπό την εποπτεία της αναθέτουσας αρχής», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
 «Η αρχαιολογική αυτεπιστασία και όχι η εργολαβία, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος επέμβασης και σε ιστάμενα μνημεία, ιδίως σε εκείνα που είναι μείζονος ιστορικής σημασίας», τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επισημαίνοντας την πάγια θέση του η οποία, όπως αναφέρει, επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο, την καταστροφή μνημείου.
Αναφερόμενος στο «τέμενος Βαγιαζήτ», που υπέστη σοβαρότατες ζημιές πριν λίγες ημέρες από πυρκαγιά, ο ΣΕΑ σημειώνει ότι το μνημείο, «εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 1.382.991,89 ευρώ» και πως «η κάλυψη της στέγης εσωτερικά με μεμβράνη, σε συνδυασμό με την απώλεια μεγάλου μέρους των εξωτερικών μολυβδόφυλλων που την κάλυπταν, οδήγησαν σε μεγάλες βλάβες των ξύλινων στοιχείων».
 «Οι εκπλήξεις που θα ακολουθούσαν την απομάκρυνση της μεμβράνης έδειχναν την αυτεπιστασία ως μονόδρομο. Εντούτοις, η λύση που επίμονα προωθήθηκε από την πολιτική ηγεσία το 2014, δυστυχώς με την συναίνεση συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν εκείνη της αμαρτωλής μεθόδου της μελετοκατασκευής, την οποία ο νόμος (αλλά και η κοινή λογική παγκοσμίως) δεν αποδέχεται ως μέθοδο επέμβασης σε μνημεία!» σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.
Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι «από τότε έγιναν μια σειρά ενέργειες που εγείρουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά τους ή και για τις τυχόν επιπτώσεις τους στη στατική κατάσταση του μνημείου, όπως το πανάκριβο στέγαστρο που τοποθετήθηκε πάνω από το μνημείο. Μάλιστα, μοιραίες ενέργειες όπως οι οξυγονοκολλήσεις που φέρεται ότι γίνονταν από τον εργολάβο, πρέπει ενδελεχώς να εξεταστεί αν εκτελούνταν υπό την έγκριση και υπό την εποπτεία της αναθέτουσας αρχής».
Ο ΣΕΑ τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση η εφιαλτική κατάληξη του τεμένους αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα έργα στα μνημεία πρέπει να υλοποιούνται αποκεντρωμένα, ώστε η ίδια η Υπηρεσία να υλοποιεί κάθε βήμα και όχι με εργολαβίες που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να εποπτεύονται περιοδικά και επομένως ατελώς από τις Υπηρεσίες της Αθήνας». Τέλος, καταλήγει ότι «η μόνη ελπίδα για να μην ξημερώνουν ημέρες όπως η σημερινή, με όλη τη σκοτεινιά και την απόγνωση που επιφέρει η σχεδόν πλήρης καταστροφή ενός μνημείου, όπως το τέμενος Βαγιαζήτ, είναι η άμεση ενίσχυση των Εφορειών Αρχαιοτήτων της περιφέρειας, ώστε να φέρουν εις πέρας τα έργα στην περιοχή αρμοδιότητάς τους. Όλα τα άλλα ήταν, είναι και θα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Το «τέμενος Βαγιαζήτ», το μεγάλο τέμενος του Μεχμέτ Α΄ Τσελεμπή, γιου του Βαγιαζήτ του «Κεραυνού», χρονολογημένο στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα, πριν ακόμα την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »