Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο τέμενος Ταμπακχανέ στη Κομοτηνή απο τον Μουφτή Ροδόπης κ.Τζεμαλή

Παρουσιάζεται στο κοινό το κομπολόι με τις 999 χάντρες, που ήρθε στο φως τυχαία στην ανακαίνιση και διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες
Ανακαινισμένο αποδίδεται σε πιστούς και επισκέπτες το τέμενος Ταμπακχανέ. Παράλληλα παρουσιάζεται για πρώτη φορά επίσημα στο κοινό το κομπολόι με τις 999 χάντρες, ένα θρησκευτικό κειμήλιο που ήρθε στο φως τυχαία στην ανακαίνιση και διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες. 
Τον Μάρτιο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής άναψε το πράσινο φως για την ανακαίνιση του τεμένους, συναινώντας με την έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του εν λόγω ακινήτου. Αμέσως ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, συμπεριλαμβάνοντάς το έργο αυτό σε μία σειρά από εργασίες αναβάθμισης σε ιστορικά τεμένη και μειονοτικά σχολεία της πόλης.
Το τέμενος συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τεμένη της πόλης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του, και είναι ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη, μαζί με το Εσκί και το Γενί Τζαμί. Οι εργασίες στο τέμενος Ταμπακχανέ ξεκίνησαν άμεσα και τελεσφόρησαν σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Στο πλαίσιο των εργασιών αντικαταστάθηκε η στέγη, ο μιναρές και ο σιδερένιος κώνος του. Εσωτερικά έγιναν εργασίες στο ταβάνι και αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα.
Παράλληλα εσωτερικά ο χώρος διακοσμήθηκε καταλλήλως, όπως προβλέπει η μουσουλμανική θρησκεία. Τη δαπάνη για την επισκευή του τεμένους ανέλαβε Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας και την στενή επίβλεψη του έργου έχει ο πρόεδρος της Σελίμ Ισά. 
Στη διάρκεια ανακαίνισης του τεμένους Ταμπακχανέ ήρθε στο φως ένα κειμήλιο θρησκευτικής, αλλά ενδεχομένως και ιστορικής αξίας. Ανακαλύφθηκε μέσα σε τσουβάλι σε κακή κατάσταση, αλλά διασώθηκε. Πρόκειται για ένα κομπολόι 999 χαντρών, ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται μετά το τέλος της πεντάκις καθημερινής προσευχής των μουσουλμάνων, για να απαριθμηθούν οι ευχές και οι ευλογίες των πιστών προς τον Αλλάχ. Το ιδιαίτερο του συγκεκριμένου είναι ότι έχει μήκος 37 μετρά, πολύ μεγαλύτερο από κομπολόι που βρίσκεται σε τέμενος της Κωνσταντινούπολης και θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, ως διαχειρίστρια των εν Κομοτηνή εδρευόντων βακουφιών, στις 22-12-2016 υπέβαλε προς το γραφείο Guiness World Records αίτημα καταγραφής του ως του μεγαλύτερου σε μήκος σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με αφορμή την ημέρα των εγκαινίων του ανακαινισμένου τεμένους Ταμπακχανέ την Τετάρτη 29 Μαρτίου από τον μουφτή Κομοτηνής θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση για το  κομπολόι.

                                                     ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Έχω την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσω στα εγκαίνια του ιστορικού τεμένους «Ταμπακχανέ» της Κομοτηνής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00 από την Μουφτεία της Κομοτηνής.
Επειδή από την πρώτη ημέρα που αναλάβετε στην περιοχή, η στήριξη σας και στην Μουφτεία της Κομοτηνής αλλά και στο πρόσωπο μου ήταν πάντοτε ουσιαστική και ειλικρινής,  πραγματικά με την παρουσία σας θα μας δώσετε μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή σε αυτή την τόσο σημαντική και εορταστική ημέρα.
Ο Προς Ύψιστον Ευχέτης
Ο Μουφτής Κομοτηνής
ΜΕΤΣΟ ΤΖΕΜΑΛΗ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »