Τρίτη, Απριλίου 04, 2017

ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ...Λέτε να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στο Δημοκρίτειο; Πάντως από το Δ΄ Σώμα Στρατού ανακοινώθηκε χθες ότι, η προγραμματισθείσα στις 4 Απριλίου 2017, ομιλία από τον Πρύτανη Δ.Π.Θ. στο αμφιθέατρο του Σ. Στρατού, αναβάλλεται λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Τι είδους υπηρεσιακές ανάγκες μπορούν να κάνουν έναν Πρύτανη να αναβάλει μια προγραμματισμένη ομιλία του εδώ και βδομάδες; Θα φανεί μέσα στη βδομάδα….
ΑΛΕΚΤΩΡ

*Ακόμη και το ενδεχόμενο να κάνουν κατάληψη στο Υπουργείο Εσωτερικών εξέτασαν οι Δήμαρχοι που έκαναν χθες  πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα αφού όταν έφτασαν εκεί έχοντας σκοπό να συναντήσουν τον Πάνο Σκουρλέτη διαπίστωσαν έκπληκτοι πως ο αρμόδιος υπουργός είχε… εξαφανιστεί!
Το γεγονός αυτό τους εξόργισε αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμότερων αποφασίστηκε να μην οξυνθεί ακόμη περισσότερο η αντιπαράθεση με μια κατάληψη.
-Σημειώνω ότι ήταν τόσο μαζική η χθεσινή κινητοποίηση της ΚΕΔΕ που συμμετείχανε σε αυτήν και οι 4 Δήμαρχοι της Ξάνθης…Πλήρης ΟΜΟΦΩΝΙΑ δηλαδή και συμπόρευση με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ από τους κυρίους Δημαρχόπουλο, Γ. Τσιτιρίδη, Θωμά Μίχογλου και Καπζά Τζεμήλ.
……

*Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης είχε καλέσει την κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα τα χαρτιά της και να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Δεν μπορεί, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει με αυτήν την αδράνεια και τόνισε ότι υπάρχει λόγος που είναι «στα κάγκελα» οι δήμοι διότι καταρρέει η χώρα και η ίδια η Αυτοδιοίκηση.
….
*Ο κ. Πατούλης ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και των πόρων στους δήμους, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει άγνωστο από πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να γίνει πράξη η όποια μεταρρύθμιση.
…..
*Σε ότι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την θέσπιση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών αρχών ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμία αλλαγή και πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των δήμων.
….

*Στην απόφαση ότι θα κοινοποιήσουν στην Αθήνα την αρνητική τους θέση σχετικά με τον υπό κατασκευή σταθμό των διοδιών της Μέστης, κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη σχετική σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, υπό τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη.
Η σύσκεψη διήρκησε περίπου δύο ώρες και το λόγο πήραν 23 άτομα με κοινό παρονομαστή των τοποθετήσεων τους το ότι τα διόδια στη Μέστη θα επιβαρύνουν την ήδη κακή οικονομική κατάσταση της Θράκης.
…..
*Η συνισταμένη όλων των απόψεων που ακούστηκαν θα εξαχθεί από τον κο Λαμπάκη και θα σταλεί τελικά στην Αθήνα υπόψη των αρμόδιων Υπουργείων, του Πρωθυπουργού και του ΤΑΙΠΕΔ, παρά το γεγονός ότι εκ μέρους της Περιφέρειας ΑΜΘ εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει "η Αθήνα" να έρθει στη Θράκη και να ακούσει τα αιτήματα των κατοίκων της.
Το κείμενο που θα γραφεί και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς θα κινείται στο εξής πλαίσιο: α) Θα ξεκαθαρίζει ότι οι Θρακιώτες αντιτίθενται στην παραχώρηση της Εγνατίας οδού σε ιδιώτη β) θα γίνεται σαφές ότι η Θράκη δεν μπορεί να δεχτεί αλλους σταθμούς διοδίων πέραν των υφισταμένων με εξαίρεση τους Κήπους του Έβρου, όπου ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας σταθμός αφού δεν επηρεάζει τη διέλευση των μόνιμων κατοίκων γ) θα ζητηθεί να γίνει μία μελέτη κόστους-οφέλους επί της ωφελιμότητας και της ανταποδοτικότητας της εγνατίας και δ) θα ξεκαθαριστεί ότι οι Θρακιώτες ζητούν τη λειτουργία όλων των διοδιών της εγνατίας με τη μορφή της αναλογικότητας (δηλαδή με πληρωμή ανά χιλιομετρο)
Οι παριστάμενοι της σύσκεψης συμφώνησαν προφορικά ότι θα προσυπογράψουν το κείμενο, εκτός από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΛΑΕ, οι οποίοι θεώρησαν ότι θα έπρεπε η προταση αυτή να είναι ρητή και στην κατεύθυνση "όχι άλλα διόδια".

*Πόρισμα «κόλαφο» για τη διοίκηση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης έστειλε στο υπουργείο Παιδείας το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τώρα ο υπουργός κ. Γαβρόγλου καλείται να κινήσει τις διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων.
Το πόρισμα των 71 σελίδων που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος» αφορά την απόδοση ευθυνών με αφορμή καταγγελίες για τη νομιμότητα των διαδικασιών απευθείας ανάθεσης και εκτέλεσης υπηρεσιών σίτισης του Πανεπιστημίου Θράκης από το 2003 έως το 2015. Η έρευνα που έγινε και το πόρισμα που εκδόθηκε βασίστηκαν σε δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου ενώ υπήρξαν και επώνυμες καταγγελίες. Βασικοί ελεγχόμενοι για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων φέρονται ο νυν πρύτανης Αθ. Καραμπίνης και ο πρώην πρύτανης Κωνσταντίνος-Σίμος Σιμόπουλος, μέλη της Συγκλήτου κ.ά.
….
*Στο πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο πρύτανης του ΔΠΘ επέκτεινε τη σύμβαση σίτισης που έληγε στις 31-8-2014 χωρίς να εγκριθεί από τη Σύγκλητο και ότι η διακήρυξη στις 23-4-2015 περιελάμβανε τον όρο η υποψήφια εταιρεία να έχει αναλάβει μέσα στην τριετία υπηρεσίες μαζικής σίτισης 2.000 ατόμων ημερησίως και δεδομένου ότι η εταιρεία ΧΟΥΤΟΣ που ανέλαβε την τελευταία δεκαετία τη σίτιση του ΔΠΘ κατ’ αποκλειστικότητα, αποκλείονταν άλλες εταιρείες.
…..

*Επίσης ότι η εταιρεία ΧΟΥΤΟΣ που αναλάμβανε τη σίτιση των φοιτητών του ΔΠΘ συνδεόταν επαγγελματικά με τον πρώην πρύτανη κ. Σιμόπουλο στην εταιρεία «ΗΛΙΟΣΤΟΙΧΕΙΟ Α.Ε.» και σε εταιρείες παραγωγής και εκμετάλλευσης ενέργειας με τον κ. Σταματόπουλο, ο οποίος γνωμοδοτεί και συντάσσει τους διαγωνισμούς, καθώς και με τη σύζυγο του νυν πρύτανη του ΔΠΘ. Το πόρισμα των Ελεγκτών καταλήγει ότι το Δημοκρίτειο εφεξής θα πρέπει να προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για την ανάθεση της σίτισης των φοιτητών του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, δεδομένου ότι η σίτιση αποτελεί πάγια ανάγκη και λαμβανομένης υπόψη της εμπειρίας από τη διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών, τα αρμόδια όργανα να λαμβάνουν έγκαιρα τις σχετικές αποφάσεις.
Ο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟΣ


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »