Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Βρέθηκε στη Β. Τουρκία ο τάφος του Ρώσου στρατηγού Vasily Geyman, ελληνικής καταγωγής!;

Ήταν τα άγρια χρόνια του ρωσοτουρκικού πολέμου όταν οι ρωσικές στρατιές είχαν εισβάλει στη βορειοδυτική Τουρκία καταλαμβάνοντας ολόκληρες επαρχίες όπως τους Καρς ή του Βαν και βάδιζαν και προς το συνοριακό Ερζερούμ. Επικεφαλής της ρωσικής εκστρατευτικής δύναμης ήταν ένας τετράστερος στρατηγός ο Vasily Geyman , που ήταν προφανώς προσωνύμιο γιατί παραπέμπει στα όρη Γκέιμαν.

Σύμφωνα με τα αρχεία ο στρατηγός σκοτώθηκε στον πόλεμο και ετάφη κάπου στην περιοχή. Έκτοτε αναζητείται ο τάφος του. Πριν από λίγες ημέρες πολύ κοντά στα ρωσοτουρκικά σύνορα ένα συνεργείο πραγματοποιούσε χωματουργικές εργασίες σκάβοντας ένα οικόπεδο. Οι εργάτες ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε έναν τάφο όπου μέσα υπήρχε ένα φέρετρο. Άνοιξαν το φέρετρο και ο νεκρός ήταν ντυμένος με τη στολή στρατηγού οι μπότες του σχεδόν άφθαρτες και βέβαιος η στολή παρέπεμπε σε Ρώσο στρατιωτικό.  Αμέσως κινήθηκαν οι ειδικοί οι οποίοι καταλήγουν πως κατά πάσα πιθανότητα είναι ο τάφος του Vasily Geyman το λείψανο του οποίου ο ρωσικός στρατός το ψάχνει από τότε. Όμως ο τάφος δεν ήταν κτισμένος με τη γνωστή ρωσική τεχνοτροπία. Ήδη από τον 19ο αιώνα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι ο Vasily Geyman  ήταν Ρωμιός (ελληνικής καταγωγής δηλαδή).

Φωτογραφία του στρατηγού Vasily Geyman
Φωτογραφία του στρατηγού Vasily Geyman


Οι Τούρκοι ειδικοί που εξέτασαν τον τάφο και το λείψανο κατέληξαν πως το ταφικό μνημείο και το είδος ταφής μάλλον παραπέμπει στα ταφικά έθιμα των Ρωμιών της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αναμένονται βεβαίως οι εργαστηριακές εξετάσεις που Θα προσδιορίσουν περισσότερο την ταυτότητα του νεκρού.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »