Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2017

Κλιμακώνει η Άγκυρα και στέλνει τρία πολεμικά πλοία στο νότιο Αιγαίο..!


Τρία τουρκικά πλοία κατευθύνονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στο νότιο Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο, η Τουρκία κλιμακώνει το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Anadolu, η Τουρκία στέλνει 3 πλοία στον Νότιο Αιγαίο μετά το περιστατικό που συνέβη νωρίτερα, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή για έλεγχο της ελληνικής ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα οι έλληνες να ανοίξουν πυρ κατά του τουρκικού φορτηγού πλοίου, το οποίο έπλεε 3 ν.μ από την Ρόδο.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το τουρκικό πλοίο «ACT» έφτασε στο λιμάνι της Μαρμαρίδας.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ανοίξουν πυρ σε άοπλο φορτηγό πλοίο που μεταφέρει φορτίο ανάμεσα σε δύο τουρκικά λιμάνια. Η μόνη παρηγοριά μας είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε στο περιστατικό», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το RT.

Η Άγκυρα καταδίκασε τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής, η οποία έδειξε έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, που είναι το πιο βασικό δικαίωμα, όπως αναφέρει.

Σε βίντεο που ανάρτησε το DHA διακρίνεται το εμπορικό πλοίο να κινείται προς τις τουρκικές ακτές συνοδεία δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και ενός πολεμικού πλοίου.

Ακόμη, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τη συμπεριφορά της Αθήνας, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.


Τι συνέβη
Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, M/V ACT. με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, 16 σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό πλοίο M/V ACT. Δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ελληνες ζήτησαν από το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου, για να γίνει έλεγχος στο φορτίο του, αλλά ο καπετάνιος δεν υπάκουσε. Ετσι, η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ. Κατά ορισμένες πηγές, το υπό τουρκική σημαία πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου φορτηγού, το οποίο εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο έπειτα από εντολές του ελληνικού λιμενικού, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να ρίξουν προειδοποιητικές βολές εναντίον του πλοίου.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »