Κυριακή, Ιουλίου 16, 2017

Το μέγεθος της καταστροφής από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Ιδιαίτερα καθησυχαστική είναι η πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής από την πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδη «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός του Εθνικού Πάρκου, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της κινήθηκε σε εκτάσεις ήδη καμένες είτε από τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2011, είτε λόγω της ύπαρξης πεδίου βολής. Σε άγονες βραχώδεις περιοχές με χαμηλή βλάστηση, με πυρόφιλους θάμνους όπως κουμαριές και φιλίκια οι οποίοι αναγεννώνται με τη φωτιά καθώς όταν καούν ξαναδίνουν απ’ το ρίζωμα».
Ως εκ τούτου ο κ. Μπακαλούδης εκτιμά πως η προκληθείσα οικολογική ζημία χαρακτηρίζεται αμελητέα και τέτοιου βαθμού που η ίδια η φύση θα «επουλώσει τις πληγές» με καινούρια βλάστηση από τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης δεν παραλείπει να αναφερθεί στην άμεση ανταπόκριση της πυροσβεστικής, στην πολυάριθμη και πολύ καλά συντονισμένη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς καθώς και στην «πολύ σημαντική»παρουσία και βοήθεια των στρατιωτών που ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή τόσο ως χειριστές των στρατιωτικών μηχανημάτων όσο και συμμετέχοντας στα πεζοπόρα τμήματα.
«Η μεγάλη μου ανησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν μήπως γυρίσει νοτιάς και φύγει η φωτιά προς τα βόρεια όπου υπάρχουν ξερά χωράφια με καλαμιές και το πευκοδάσος. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη κι έτσι η φωτιά οριοθετήθηκε και ελέγχθηκε προκαλώντας τις λιγότερες δυνατές ζημίες»,καταλήγει ο κ. Μπακαλούδης.
 e-evros

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »