Τετάρτη, Μαΐου 30, 2018

ΣΤΟ «ΠΟΔΙ» ΠΑΛΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ! Διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές στο κρέας και στο γάλα!


Στο ΠΟΔΙ και πάλι οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ! Διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές στο κρέας και στο γάλα και μιλάνε για αφανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε και ξεκίνησαν ενημερωτικές συναντήσεις σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ ξεκινώντας την περασμένη εβδομάδα από την Καβάλα.
Έτσι χθες Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στις 12.30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης ο Σύνδεσμος αιγοπροβατοτρόφων Νομού Ξάνθης διοργάνωσε ευρεία σύσκεψη προσκαλώντας εκπροσώπους των Φορέων, με θέμα:
-συνέπειες για την Ελληνική Κτηνοτροφία από τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας
-αιτίες και αφορμές της πτώσης
-τρόποι και προτάσεις για την αντιμετώπισή της.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Χαράλαμπος Ευστρατίου και πλήθος κτηνοτρόφων από όλη την περιοχή. Το παρόν στη σύσκεψη έδωσε επίσης και  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας και Περιφέρειας ΑΜΘ Νίκος Δημόπουλος που ήταν στο πάνελ και ήταν καταιγιστικός μιλώντας για εν ψυχρώ εξόντωση των κτηνοτρόφων.
Απουσίαζαν ωστόσο από τη χθεσινή συνάντηση τόσο οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αλλά και οι 4 Δήμαρχοι του Νομού Ξάνθης. Μάλιστα όταν προσφάτως ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Δήμο Μύκης Σύλλογος Κτηνοτρόφων, δεν είναι δυνατόν να μην δίνουν τα μέλη της διοίκησης τουλάχιστον μια παρουσία.
Σημειώνω ότι όλη τη σύσκεψη μετέδωσε ζωντανά το Xanthi channel


Στην Καβάλα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Πάντως…Οι εξαγωγές στον αγροτικό τομέα και οι μειώσεις στην τιμή του γάλακτος στην κτηνοτροφία, ήταν μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συνάντηση εργασίας, που είχαν χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, επίσης, για τη μεγάλη υποστελέχωση πολλών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και για τις παραβιάσεις τουρκικών αλιευτικών σκαφών ανοιχτά της Θάσου.
Ο κ. Τσιρώνης, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Καβάλα και στο πλαίσιο αυτό είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, αλλά και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του αγροτικού τομέα, υπογράμμισε ότι "στο ζήτημα του προσωπικού και της δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου τομέα που υποστηρίζει την παραγωγή, έχω επανειλημμένα πει, ότι είναι ένα άγονο δίλημμα ελληνικής εφεύρεσης ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που δεν υπάρχει σε άλλες δημοκρατικές χώρες. Είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος το αποτελεσματικό δημόσιο και ο αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας, γιατί χωρίς αποτελεσματικό δημόσιο δεν είναι ελκυστική η χώρα ούτε για επενδύσεις, ούτε για σοβαρή παραγωγή και αποδοτικότητα. Αυτό μας το λένε κάθε μέρα οι παράγοντες της αγοράς και γι’ αυτό οφείλουμε να υπηρετήσουμε αυτή τη λογική που ακριβώς είπα".
"Δυστυχώς τη μνημονιακή περίοδο", συνέχισε ο κ. Τσιρώνης, "είχαμε μια τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα και σε επίπεδο ελέγχων, αλλά και εξυπηρέτησης κι΄ όλα αυτά που θα κάνανε τα προϊόντα μας να είναι αναγνωρίσιμα σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μη ξεχνάμε ότι έχουμε σχεδόν 30.000.000 τουρίστες, αλλά, δυστυχώς, μόλις το 17% των προϊόντων που καταναλώνουν είναι ελληνικά, σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου το ποσοστό αυτό είναι 70%. Θεωρώ ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μιλάμε από κοντά και να παίρνουμε μαζί αποφάσεις, με παραγωγούς και κτηνοτρόφους, δήμοι, περιφέρεια και πολιτεία".
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός, είχε συνάντηση με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, με την οποία συζήτησαν εκτενώς το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και τις δυνατότητες που υπάρχουν από τους δήμους και τις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή σύγχρονων δομών φιλοξενίας και προστασίας.
Ο κ. Τσιρώνης, συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ενώ σήμερα θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, στη Νέα Πέραμο, του Δήμου Παγγαίου.
Χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός, στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης, παρουσίασε το νέο του βιβλίο: "Η μετακαπιταλιστική Άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών".


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »