Πέμπτη, Μαΐου 03, 2018

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ…ΡΟΔΙΝΑ! Μετρούν ζημιές στο εργοστάσιο της Sunlight μετά τη μεγάλη πυρκαγιά – Η επόμενη μέρα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.): Στην SUNLIGHT δεν ήταν τίποτα υπέροχο. Δεν υπάρχει Σωματείο γιατί διώκονται ακόμη και οι σκέψεις ίδρυσής του!

Εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις, για την ύπαρξη ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετά τη πυρκαγιά στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Νέο Όλβιο Ξάνθης την Πρωτομαγιά (σ.σ. Σήμερα το απόγευμα κατά πάσα πιθανότητα…), βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, όπως επίσης οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Πολύ μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν ακόμα μέχρι και την Τετάρτη το μεσημέρι στο χώρο όπου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης συνέχιζαν το συντονισμένο έργο τους ώστε να εξαλειφθεί και ο παραμικρός κίνδυνος αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
Την Τετάρτη το πρωί οι εργαζόμενοι της Sunlight πήγαν κανονικά στη δουλειά τους, ενώ όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, για το διάστημα των επόμενων τριών μηνών οπότε και θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην μονάδα παραγωγής που καταστράφηκε οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά. Το τελευταίο επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους, τόσο ο δήμαρχος Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, όσο και ο μητροπολίτης Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμονας σε δηλώσεις κατά την έξοδο τους από την εταιρεία στους εργαζόμενους.
Ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, εμφανίστηκε μάλιστα απόλυτα καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι περιμένουν τις τελικές μετρήσεις για να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, ενώ μιλώντας χθες στην ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ του Xanthi channel επανέλαβε ότι  η εταιρεία δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και σημείωσε ότι ήδη πραγματογνώμονες ξεκίνησαν ελέγχους και μέσα σε δυο-τρεις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής. Ο κ. Μίχογλου, υπογράμμισε, ακόμα, ότι, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν τα στελέχη της εταιρείας, η φωτιά ξέσπασε, είτε από κάποιο βραχυκύκλωμα, είτε από κάποιο σπινθήρα κατά την ώρα παραγωγής. Στη Sunlight, εργάζονται σήμερα 700 άτομα εκ των οποίων τα 400 απασχολούνταν στη μονάδα παραγωγής που καταστράφηκε, ωστόσο ο Δήμαρχος Τοπείρου όταν τα ερωτήματα του Πάνου Παπαδόπουλου έπεφταν «βροχή» για το θέμα των αποζημιώσεων που θα πάρει η εταιρεία από την ασφαλιστική εταιρεία και εάν υπάρχει επιβάρυνση στους αγρούς και την περιοχή από το νέφος, είπε ότι αδυνατεί να απαντήσει γιατί δεν γνωρίζει και μετατόπισε τις όποιες ευθύνες στους ειδικούς.


Σ. Ραψομανίκης: Ένας από τους σταθμούς δειγματοληπτικής μέτρησης εγκαταστάθηκε από χθες στη Sunlight.!
Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής, Σπύρος Ραψομανίκης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας προκειμένου μετά από συνεννόηση με την επιχείρηση να εγκαταστήσει τον ένα από τους τρεις σταθμούς δειγματοληπτικής μέτρησης- οι άλλοι δυο σταθμοί έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν στα Κιμέρια και τη Θαλασσιά. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής εμφανίστηκε συγκρατημένος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στα προληπτικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί. «Προληπτικά μέτρα σημαίνει ακριβώς αυτό που εννοεί η λέξη», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ και προσέθεσε: «Μας αρέσει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όσα λέμε είναι μετά λόγου γνώσεως. Δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα, θ΄ αποφανθούμε όταν θα έχουμε έτοιμες τις αναλύσεις από τα φίλτρα που ελέγχουν την αέρια ρύπανση, δηλ. τα αιωρούμενα σωματίδια και τότε θα μιλήσουμε για την ύπαρξη ρύπανσης ή όχι». Ο κ. Ραψομανίκης επισήμανε επίσης: Συστήσαμε τη λήψη προληπτικών μέτρων γιατί θέλουμε με χημικές αναλύσεις να δούμε τι εμπεριείχε το πλούμιο, δηλαδή το γεωμετρικό σχήμα της όποιας ρύπανσης υπάρχει. Γι΄ αυτό και λάβαμε προληπτικά μέτρα ώστε για τις επόμενες 48 ώρες οι κάτοικοι να μην εκτεθούν στο πλούμιο. Όταν θα έχουμε τις αναλύσεις τότε θα σας πούμε τι βρήκαμε μέσα σε αυτά τα δείγματα και ανάλογα με το τι βρήκαμε θα δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν. Εμείς, λέμε στους κατοίκους να τηρούν όσα λέει η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ από την αντιπεριφέρεια Ξάνθης. Και όλα αυτά τα μέτρα τονίζω πως είναι προληπτικά δεν λέω αν είναι επικίνδυνα ή όχι». Διευκρίνισε δε ότι σήμερα το απόγευμα θα βγουν τα πρώτα φίλτρα και θα ξεκινήσει η ανάλυσή τους, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν το βράδυ της Παρασκευής, ή το πρωί του Σαββάτου. «Επαναλαμβάνω ώστε να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν κρύβεται τίποτα απολύτως πίσω από τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση και όταν κάνουμε λόγο για πρόληψη αυτό ακριβώς εννοούμε, υπογράμμισε ο καθηγητής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν ενημερώθηκε από την εταιρεία για το τι ουσίες κάηκαν στη διάρκεια της χθεσινής πυρκαγιάς τόνισε: «Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ο μόλυβδος που εμπεριέχεται στις μπαταρίες αλλά τα πλαστικά που κάηκαν. Ο μόλυβδος που κάηκε, αν κάηκε, ήταν πάρα πολύ λίγος και με τη διασπορά του ανέμου εξανεμίστηκε. Τα πλαστικά είναι αυτά που δημιουργούν τοξικές ουσίες, αν τις δημιούργησαν, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα και θα μας το δείξουν οι μετρήσεις που θα γίνουν».


Η καθημερινή ζωή των κατοίκων συνεχίζεται
Στα δυο χωριά του Δήμου Τοπείρου, στο Νέο Όλβιο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο όσο και στον Άγιο Αθανάσιο, που είναι η κοντινότερη σε απόσταση τοπική κοινότητα όπως επίσης στην Κρεμαστή, τη Θαλασσιά, τους Τοξότες, την Εξοχή και το Τύμπανο του ίδιου Δήμου, αλλά και στις τοπικές κοινότητες Εύμοιρου και Καλλιθέας του Δήμου Ξάνθης, οι σχολικές μονάδες δεν λειτούργησαν χθες, ενώ θα μείνουν κλειστές και σήμερα. Ωστόσο, η ζωή των κατοίκων συνεχίζει –πάντα κατά το ΑΠΕ- τους καθημερινούς της ρυθμούς και όλοι αναμένουν τις τελικές μετρήσεις. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Νέου Όλβιου Ευρυσθένης Βαχαρέλης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, τονίζει ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα υγείας και όλοι αναμένουν τα αποτελέσματα προκειμένου να δουν αν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση και τι μέτρα θα πρέπει τότε να ληφθούν. Στο καφενείο της τοπικής κοινότητας, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους Sunlight δηλώνουν πως πήγαν κανονικά στη δουλειά τους την Τετάρτη 2/5/2018 αν και η μονάδα που καταστράφηκε δεν θα λειτουργήσει για τους επόμενους τρεις μήνες.
Κάτοικοι ωστόσο του Ολβίου ενώ σημείωναν ότι «δεν φοβούνται, ωστόσο χθες το πρωί έπλυναν καλά την αυλή και το σπίτι τους όπως τους ζήτησαν, ενώ δεν άφησαν και την εγγονή τους να βγει από το σπίτι!!! Τα σχόλια για σας…


ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΤΖΕΜ ΣΑΛΙΟΓΛΟΥ
 Την ίδια ώρα πάντως προβληματισμό και απορία εκφράζει και ο Τζεμ Σαλίογλου, ένας νεαρός ζωοτεχνικός από την Κρεμαστή, καθώς, κατά τη φωτιά στο εργοστάσιο την μέρα της Πρωτομαγιάς, πολλά πλαστικά υπολείμματα έπεσαν μέσα στο χωράφι του όπου καλλιεργεί σιτάρι, βίκο και τριφύλλι ως ζωοτροφή για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που εκτρέφει. Κατά το ΑΠΕ πάντα, «ο Τζεμ μαζί με τον πατέρα του έδειξαν στους δημοσιογράφους όλα αυτά τα μαύρα πλαστικά υπολείμματα με τα οποία έχει γεμίσει το χωράφι, έκτασης πενήντα στρεμμάτων και για τα οποία δεν έχουν καμία ενημέρωση αν είναι επικίνδυνα, ή όχι. Δεν κρύβουν πάντως την αγωνία τους ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί η επικινδυνότητα των υλικών αυτών τότε μια ολόκληρη παραγωγή ζωοτροφής, αξίας άνω των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να καταστραφεί, αφού θα είναι αδύνατον να δοθεί στις αγελάδες, διότι τότε ό,τι βλαβερό υπάρχει θα περάσει στο γάλα κι από εκεί στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα!!!».
-Ερώτημα της «Αδέσμευτης»: Ποιος μπορεί να εγγυηθεί από την εταιρεία ή από τους κυρίους καθηγητές ή από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης ότι, αυτά η παραγωγή ζωοτροφής στο χωράφι του κυρίου Τζεμ είναι ασφαλής για τις αγγελάδες του; Μήπως ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ.Σάκης Λουκμακιάς, νυν αντιδήμαρχος Τοπείρου;
Σταύρος Μωρ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΡΓΑΤ/ΛΩΝ  ΧΗΜΙΚΗΣ   ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.): Στην SUNLIGHT δεν ήταν τίποτα υπέροχο!
Η πρώτη Μάη, ημέρα απεργίας και μνήμης αποδείχθηκε σωτήρια για τους περίπου 600 εργαζόμενους στο εργοστάσιο SUNLIGHT (Γερμανός) στην Ξάνθη.
Η φωτιά που ξέσπασε κατά το μεσημέρι της πρώτης Μαΐου,  όπως λέγεται από ηλεκτροπληξία,  βρήκε τους εργαζόμενους μακριά από το εργοστάσιο.
Πολλές φορές,  ως Ομοσπονδία έχουμε αναφερθεί σε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας που  πρέπει να υπάρχουν στις χημικές βιομηχανίες.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στις δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς,  χωρίς να υπάρχει η ανάλογη  προστασία  των εργαζομένων από τις χημικές ουσίες που καθημερινά έρχονται σε επαφή.
Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχει τόση μεγάλη ευαισθητοποίηση του συστήματος REACH  για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρχει απόλυτη αδιαφορία από την Πολιτεία για τους εργαζόμενους που παράγουν τις χημικές ουσίες  και τις διαχειρίζονται.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί ότι στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει Εθνικό Πλαίσιο για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου.
Ξεκάθαρο για όλους θα πρέπει να είναι ότι το ανθυγιεινό του επαγγέλματος στις χημικές βιομηχανίες δεν συγκρίνεται με άλλους χώρους εργασίας.
Δυστυχώς όμως αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως εργαζόμενοι μιας άγνωστης κατηγορίας.
Στην SUNLIGHT δεν ήταν τίποτα υπέροχο.
Δεν υπάρχει Σωματείο γιατί διώκονται ακόμη και οι σκέψεις ίδρυσής του.
Δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση και ο εργοδότης καθορίζει την ατομική σύμβαση του εργαζόμενου με βάση τους μνημονιακούς μισθούς.
Δεν υπάρχει ανθυγιεινό επίδομα παρά τις άκρως επικίνδυνες εργασίες.
Δεν υπάρχουν ΒΑΕ.
Το  2011  με Υπουργική  Απόφαση,  ο ανεκδιήγητος τότε  Υπουργός  Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αφαίρεσε κλάδους και θέσεις εργασίας της χημικής βιομηχανίας από τα ΒΑΕ καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους να είναι αβέβαιοι εάν προλάβουν να  συνταξιοδοτηθούν.
Ποτέ η Πολιτεία δεν έκανε πραγματικά επιστημονική μελέτη παίρνοντας δεδομένα από τους χώρους εργασίας για να αποφασίσει ποιοί εργαζόμενοι δικαιούνται ΒΑΕ.
Ποτέ καμία Κυβέρνηση,  κανένα Υπουργείο Εργασίας δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις ούτε των επιστημονικών φορέων, όπως είναι η Ένωση Ελλήνων Χημικών και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος.
Ως Ομοσπονδία καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει, ώστε οι εργαζόμενοι να μη διακυβεύουν τη ζωή τους για ένα μεροκάματο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να διασφαλίσει σε όλους τους τομείς τους εργαζόμενους ώστε να μην πληρώσουν αυτοί τις ευθύνες του εργοδότη.
Επιτέλους το Υπουργείο Εργασίας έχει ευθύνη να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία και τους επιστημονικούς φορείς ώστε οι εργαζόμενοι στους κλάδους της χημικής βιομηχανίας να δικαιούνται τα αυτονόητα :
-           Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής  που πραγματικά θα ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα.
-           ΒΑΕ για όλους,  γιατί οι εργασίες τους συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής.
-           Θεσπισμένο ανθυγιεινό επίδομα,  γιατί όσα μέτρα και αν παρθούν ποτέ οι χώροι της χημικής βιομηχανίας δεν θα πάψουν να είναι και ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι.
Η Ομοσπονδία μας δεν θα πάψει να παλεύει και να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα που η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και  το Υπουργείο Εργασίας κλείνουν τα μάτια.
Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης  περιοχής.
Ευτυχώς που αυτή τη φορά η τύχη ήταν με το μέρος των εργαζομένων.
Γραμματεία Τύπου Ο.Ε.Χ.Β.Ε.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »