Δευτέρα, Αυγούστου 06, 2018

Δήμαρχος Ραφήνας: Η πυροσβεστική δεν εισηγήθηκε ποτέ εκκένωση στο Μάτι!


«Το σχέδιο εκκένωσης δεν ενεργοποιήθηκε, γιατί δεν έδωσε ποτέ η πυροσβεστική αυτή την εισήγηση» τόνισε ο δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο δήμαρχος έκανε λόγο για μαρτυρίες ότι κάτοικοι, σε συνεργασία με αστυνομικούς, περνούσαν και ειδοποιούσαν τους κατοίκους στη Ραφήνα να φύγουν. «Υπάρχουν άνθρωποι που ειδοποιήθηκαν, αλλά αυτό δεν είναι εκκένωση» επεσήμανε.

«Η φωτιά στο Μάτι δεν αντιμετωπίστηκε σωστά όταν ξεκίνησε. Χάθηκε η αρχική μάχη λόγω και της διασποράς δυνάμεων στην Κινέτα, όμως την κρίσιμη αυτή στιγμή δεν δόθηκε ποτέ εντολή για εκκένωση από τον επιχειρησιακό υπεύθυνο της πυροσβεστικής που ήταν στο πεδίο» ανέφερε ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου και είπε:

«Από τον Ιανουάριο του 2018 ο δήμος κοινοποποίησε σε περιφέρεια και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πυροσβεστική κι αστυνομία τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο επικαιροποιημένο υπήρχε στο κέντρο επιχειρήσεων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, καθώς εμείς έχουμε και επιχειρησιακό σκέλος με αυτόνομο πυροσβεστικό σταθμό με 5 οχήματα και λειτουργεί υπό το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Όμως, λόγω του ότι η φωτιά επεκτεινόταν σε τρεις δήμους (Ραφήνα, Μαραθώνα, Πεντέλη) και τον λόγο έχει η περιφέρεια, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο "Ξενοκράτης", κάτι που επίσης δεν έγινε».

«Το πυροσβεστικό όχημα του δήμου ήταν το πρώτο που έφτασε στο Νταού Πεντέλης κι όταν χάθηκε το μέτωπο τα μέλη του κατέβηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας για να βοηθήσουν τον κόσμο» δήλωσε και διέψευσε το περιεχόμενο εγγράφου της περιφέρειας ότι έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του δήμου στο σημείο της πυρκαγιάς.

«Υπήρξε λάθος εκτίμηση αρχικά από την πυροσβεστική. Όταν χάθηκε η μάχη με τις φλόγες, θα έπρεπε να υπάρξει εισήγηση για εκκένωση και να ενεργοποιηθούν δήμος κι αστυνομία, άσχετα αν κάποιοι κάτοικοι δεν θα πειθαρχούσαν» υποστήριξε ο κ. Μπουρνούς προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του δήμου χωρίς σχετική εισήγηση της πυροσβεστικής, καθώς θα έφερε ευθύνη αν υπήρχαν τραυματισμοί στη μεταφορά και τελικά οι φλόγες δεν έφθαναν στο σημείο. Όπως τόνισε, «με το ένα πούλμαν που διαθέτει ο δήμος, το σχέδιο εκκένωση θα κρατούσε για ώρες».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »